Alle nieuwsberichten

Iedereen op de fiets !

fietslessen aan de leerlingen van de OKAN-klas


OKT

Deze maand startte ik met fietscursussen voor jongeren uit de OKAN-klas, die nauwelijks ervaring hebben met dit vervoersmiddel.  In drie modules leer ik hen veilig door de stad fietsen.


  • Module 1 : Leren fietsen
    In deze basismodule, die gegeven wordt op een autovrije plek in het Vrijbroekpark, leren zij opstappen en stoppen met de fiets zonder te vallen en bochten nemen

  • Module 2 : Blijven fietsen
    Door oefening krijgen zij meer vertrouwen en kunnen ze kleine fietstochten op het fietspad maken.  Er wordt ook wat theorie gegeven over verkeersborden en -regels  

  • Module 3 : Fietsen in de stad
    Door verdere oefening leren de cursisten meer fietsvaardigheid in de stad bij en passen zij de verkeersregels in de praktijk toe

Afsluiter project Mechelen Rivierenland

Omdat dit project tot stand is gekomen door "Iedereen verdient vakantie", namen we deel aan het feest ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan.

Wij fietsen samen naar Hofstade en genoten van de maaltijd, de workshops en het gezelschap.  In de regen fietsten we dan terug naar huis, maar dit kon deze mooie herinnering niet bederven. 


OKT


AUG

JUL AUG

In samenwerking met de sportdienst van de stad Mechelen stort ik me op een nieuw project; ik zal gedurende de vakantiemaanden een groep Mechelaars begeleiden om half september het doel van een fietstocht van 30 km te kunnen bereiken.


Meer informatie kan je vinden op de website van Mechelen, waar je je ook online kan inschrijven.

Na de vele positieve reacties van de deelnemers van voorbije excursies stellen we met plezier de extra fietsuitstappen voor die het project “Mechelen &  Rivierenland fietsend ontdekken” op dinsdag en donderdag organiseert!

APR MEI

Op 9 maart 2021 was de Gazet van Antwerpen aanwezig bij de start van onze tweede begeleide fietstocht.

9

MAR

23

FEB

VeloVero, J@M en Buurtsport lanceren samen fietsproject voor kwetsbare personen


Het fietsproject ‘Mechelen en Rivierenland fietsend ontdekken’ kwam tot stand dankzij een toelage van 17.000 euro van de Vlaamse overheid. Die lanceerde in coronatijden ‘Ontdekkingstroef’, een subsidieoproep om projecten in te dienen die gericht zijn op de meest kwetsbare personen.


“Ze willen deze mensen alle kansen geven om ook op ontdekking te kunnen gaan in eigen streek, een visie die ook VeloVero na aan het hart ligt. We zijn dan ook tevreden dat de subsidie is toegekend en dat we vanaf 25 februari met onze eerste fietstochten van start kunnen gaan!”, aldus Veronique Matthees, verantwoordelijke VeloVero en trekker van het project.


Ook Abdrahman Labsir, Schepen voor Jeugd, Sport en Preventie van de stad Mechelen is blij met het project. “Buurtsport en J@M engageren zich ook door zich aan te sluiten en het project ‘Mechelen en Rivierenland fietsend ontdekken’ te versterken. Het is een mooie samenwerking waarbij de partners allemaal enige voeling hebben met de doelgroep of de activiteit, in dit geval fietsen. Het is ongetwijfeld een basis om er een mooi en sterk verhaal van te maken. Als sport- en preventieschepen ben ik zeer trots dat dergelijke samenwerkingsverbanden ontstaan in Mechelen, een stad waar diversiteit een belangrijk aandachtspunt is en blijft.”


Mechelen en Rivierenland fietsend ontdekken


“Het project is ontstaan door mijn ervaring als fietsliefhebber en vrijwilliger bij de fietsschool van Mechelen waarbij ik de fietslessen voor volwassenen mee ondersteunde. Ik stelde er vast dat nieuwkomers en kwetsbare Mechelaars te weinig hun weg vonden naar het ruime aanbod aan ontspannende fietstochten in onze streek, en dat ze vaak zelf geen fiets hebben waardoor ze te weinig fietsvaardigheden kunnen inoefenen”, zo licht Veronique verder toe.


“Door deze subsidieoproep en de samenwerking met Buurtsport Mechelen en J@M zag ik een reële kans om een project te starten dat zowel sociaal als verbindend is.
Het project wil bewust een lage drempel bieden aan mensen die door omstandigheden minder toegang hebben tot iets wat voor velen evident is, zoals een fietstocht in de mooie omgeving rond Mechelen. We rekenen op verschillende organisaties die deze mensen kunnen bereiken om het project bekend te maken.


De subsidie van 17.000 euro zullen we in eerste instantie gebruiken voor de organisatie en uitwerking van de fietstochten. Maar we denken ook eventueel aan een vleugje cultuur onderweg. Een knap museum of natuurbezoekerscentrum laten we zeker niet links liggen. Misschien kan er eens een weekenduitstap van gemaakt worden!
Als dit dan een succesverhaal wordt, zullen we duurzame financieringsmiddelen zoeken voor een verdere uitbouw.


Onze regio biedt zoveel moois op fietsgebied, dat iedereen er van zou moeten kunnen genieten. Fietsen maakt daarenboven je hoofd leeg, geeft een gevoel van vrijheid én is gezond en goed voor het milieu”, besluit een enthousiaste Veronique Matthees, verantwoordelijke van VeloVero.

23 februari 2021